Hvad er deleøkonomi og hvad er fordelene?

Da to af mine venner for nogle dage siden skulle til Roskilde, tilbød jeg dem at låne min bil. De ville gerne undgå de dyre og ofte forsinkede toge, og jeg skulle ikke bruge bilen den dag alligevel. De kom derfor og hentede den kl 09.00 om morgenen og leverede den tilbage om eftermiddagen med en fuld tank benzin. Hvis jeg ikke havde lånt den ud, skulle jeg have betalt benzin selv, og de skulle have taget toget eller bussen til Roskilde kl 09.00 om morgenen i minusgrader. Vi tænkte ikke over det på dagen, men ubevidst havde vi benyttet os af deleøkonomi - altså princippet hvor enhver kan sælge, leje eller låne ting og services ud til andre mod betaling. På samme måde kan man med FETCH hente andres dagligvarer mod betaling, fordi man selv har en cykel og tid tilovers. Så selvom deleøkonomi måske kan lyde som et nyt og moderne begreb, er der altså ikke noget nyt i, at vi låner ting ud til hinanden mod betaling. Til gengæld har internet, smartphones og nye kommunikationsmuligheder gjort det nemmere for os at udnytte den mulighed, fordi vi kan finde folk, ting og kompetencer, som under normale omstændigheder ville være uden for vores rækkevidde. 

Men deleøkonomi har flere fordele end det, som er beskrevet ovenfor. Således er der nedenfor sammenfattet tre af de ting, som understreger nogle af de klare fordele ved at udnytte de deleøkonomiske muligheder i samfundet: 

Deleøkonomi er for alle. Med deleøkonomi opstår der naturligt flere jobs, mere værdiskabelse, og flere muligheder for at tjene penge. Alle fra unge til gamle kan leje ting ud og udføre tjenester på mange af de deleøkonomiske platforme, der findes i dag, og det sætter flere mennesker i arbejde. Jobs som levering af dagligvarer eller udlejning af ting kræver meget få specifikke færdigheder, og det giver muligheder til en bred vifte af forskellige mennesker i alle aldre. En undersøgelse udført af amerikanske JP Morgan estimerer, at over 10 millioner amerikanere i dag benytter sig af deleøkonomi, samt at de mennesker der indgik i undersøgelsen forøgede deres indkomst med flere tusinde kroner om måneden. Mens USA endnu er nogle skridt foran med deleøkomiske muligheder, så tegner det et billede af det potentiale, som deleøkonomi kan have for mange mennesker herhjemme også. Således viser tal fra Gallup også, at deleøkonomien i Danmark voksede med over 300% bare i 2015.

Deleøkonomi sparer penge. I en undersøgelse foretaget af Nordea står det klart, at størstedelen af de danskere der benytter sig af deleøkonomi, gør det fordi det er billigere. Det er billigere at køre sammen med andre end at køre alene, det er billigere at bo hos private, der ikke bruger deres værelse, end det er at bo på hotel, og med FETCH er det nu billigere og nemmere at få sine dagligvarer leveret til døren. Vi bruger altså ikke blot færre ressourcer, men også færre penge, ved at dele og gøre tjenester gennem deleøkonomi.  

Deleøkonomi er effektiv og grøn. Mange af de deleøkonomiske platforme der findes i dag udnytter de ressourcer og muligheder, der allerede findes iblandt os, når de ikke er i brug. Om det er din bil, din cykel, dit gæsteværelse eller din arbejdskraft, så giver deleøkonomi muligheden for at skabe ekstraværdi vha. de ressourcer, der allerede findes, men som ikke udnyttes til fulde. Som eksempel udnytter FETCH den værdi, du skaber, når du transporterer dig selv og din cykel fra et sted til et andet, da du på turen kan tage noget med for andre. Deleøkonomi er altså effektiv udnyttelse af ressourcer, og repræsenterer derfor også muligheden for at spare på energi og brændstof, ved at udnytte arbejdskraft og materielle aktiver så effektivt som muligt.
 

Vil du også tage del i deleøkonomi og nyde godt af disse fordele? Så meld dig til FETCH i dag og bliv blandt de første til at bruge vores app!